Skip to main content

Gewrichtsinjectie

U heeft last van pijn in uw gewrichten. Deze pijn komt door ontsteking van het kapsel rondom het gewricht. Om deze pijn te verlichten, heeft uw arts een gewrichtsinjectie voorgesteld. Op deze pagina leest u meer over deze behandeling.

Ontsteking van het gewrichtskapsel

In uw lichaam bevinden zich verschillende gewrichten, zoals de heup, knie, schouder, enkel, elleboog, pols en voet. Een gewricht is het ‘scharnier’ tussen twee botten. Het gladde kraakbeenoppervlak zorgt ervoor dat de botuiteinden gemakkelijk over elkaar heen glijden. Gewrichtsvloeistof ‘smeert’ het gewricht zodat het soepel beweegt. Om het gewricht heen zit een gewrichtskapsel. Het gewrichtskapsel zorgt voor stevigheid zodat de botten bij elkaar blijven. Het gewrichtskapsel bestaat uit bindweefsel. Bij u is hier (waarschijnlijk) een ontsteking aanwezig.

Doel van de behandeling

Bij een ontsteking van het gewrichtskapsel kan de arts een injectie in het gewricht geven. De behandeling kan twee verschillende doelen hebben:

  • Diagnostisch: De arts wil met de injectie uitzoeken of ontsteking van het gewrichtskapsel de oorzaak is van uw pijnklachten. Het effect van de injectie is tijdelijk, dit betekent dat de injectie de pijnbron voor korte tijd uitschakelt.
  • Therapeutisch: Als duidelijk is dat de pijnklachten afkomstig zijn van het gewricht, dan kan de arts proberen deze klachten met een injectie met corticosteroïden te verminderen. Hierdoor neemt de pijn af en kunt u de oefeningen die nodig zijn om de functie van het gewricht te verbeteren, gemakkelijker uitvoeren.

De behandeling

gewrichtsinjecties
Gewrichtsinjecties2

Eerst ontsmet de arts uw huid, op de plaats waar u de injectie krijgt. Onder röntgendoorlichting plaatst de arts een dun naaldje in het gewricht. Vervolgens spuit hij wat contrastvloeistof (Omnipaque) in om te controleren of de naald zich op de goede plaats in het gewricht bevindt. Als de behandeling om diagnostische redenen plaatsvindt, wordt vervolgens alleen een plaatselijk verdovingsmiddel (Lidocaïne 2%) ingespoten. Bij therapeutische behandeling spuit de arts een mengsel van een plaatselijk verdovingsmiddel (Lidocaïne 2%) en een corticosteroïd (Kenakort 50 mg) in.

Duur van de behandeling

De behandeling duurt ongeveer 10 minuten.

Meer informatie

Voor informatie over eventuele bijwerkingen en risico’s en overige aanwijzingen vragen wij u de informatie "Voor uw bezoek" en "Na uw behandeling" goed te lezen.